• Think-tank pentru valori democratice!
  • ro_RO
  • en_US

Lansare Studiu – Nevoile de Date, Analize și Profesionalizare ale Sectorului Neguvernamental din România

Lansare Studiu – Nevoile de Date, Analize și Profesionalizare ale Sectorului Neguvernamental din România

Autor: Zoltán Levente (Lev) Fejes

Imaginează-ți o Românie în care impactul societății civile este nu doar simțit, ci și măsurat meticulos, o țară în care experții sunt angrenați activ în sprijinirea binelui comun!  Sună ideal, dar acesta este visul nostru și suntem bucuroși că am făcut primul pas spre îndeplinirea lui. Studiul, al cărui raport îl poți descărca de aici ne arată cât de mare este nevoia de date în sectorul neguvernamental.

Totodată, acest studiu este și primul proiect al Centrului pentru Studiul Filantropiei și al Societății Civile (CSCS), o instituție ce se alătură unor prestigioase centre europene dedicate sprijinirii sectorului neguvernamental cu informații vitale și analize statistice relevante.

De la lansarea proiectului, în decembrie 2022, am realizat o cartografiere a nevoilor sectorului neguvernamental din România, relevând rolul esențial al datelor în funcționarea și progresul acestuia. Utilizând chestionare online și interviuri, am explorat domenii de interes cruciale pentru finanțatori și ONG-uri, în încercarea de a stabili clar prioritățile sectorului.

Am văzut, astfel, că este imperios necesară creșterea expertizei organizațiilor nonprofit în colectarea și utilizarea datelor, precum și profesionalizarea continuă în domenii cheie.

CSCS va răspunde acestor nevoi prin colectarea și prelucrarea de date și analize pertinente, prin traininguri specializate și prin coagularea unei rețele de cercetători și organizații, toate în serviciul societății civile. Scopul este de a construi un ecosistem bazat pe colaborare între organizații, universități și centre de cercetare, dar și sfera de business și instituțiile statului.

Rezultatele studiului nostru indică dimensiunea și tipologia nevoilor de date și profesionalizare ale organizațiilor societății civile, deschizând calea spre satisfacerea acestora. Astfel, nevoile de cercetare și profesionalizare sunt semnificative și variază în funcție de tipul, dimensiunea și gradul de maturitate al organizațiilor. Observăm că ONG-urile din România folosesc date și studii într-un mod limitat, deseori fără acces la surse bine documentate și cu dificultăți în utilizarea acestora în analize proprii. Chiar dacă datele ar fi ușor accesibile, multe organizații nu dispun de resursele necesare pentru a le analiza și utiliza corespunzător pentru informarea practicilor organizaționale.

Dat fiind faptul că între nevoia de profesionalizare și structură și natura liber asociativă a organizațiilor de tip grassroots este un echilibru fragil acesta trebuie să fie menținut pentru a lăsa loc pentru dezvoltarea de inițiative civice noi. Profesionalizarea trebuie abordată printr-o metodă personalizată, adaptată nevoilor diversificate ale sectorului.

Pentru a aborda aceste provocări, CSCS propune:

●      Dezvoltarea de baze de date și studii accesibile și relevante pentru sector.

●      Crearea de programe de instruire pentru a dezvolta capacitatea sectorului de a înțelege, utiliza și produce date referitoare la activitățile lor și alte subiecte conexe.

●      Advocacy pentru îmbunătățirea practicilor de colectare a datelor de către instituțiile statului.

Universitățile, organizațiile de sprijin, finanțatorii și însuși sectorul joacă un rol semnificativ în satisfacerea nevoilor de date și în procesul de creștere a profesionalizării. În acest ecosistem, rolul cunoașterii și utilizării datelor este esențial și interconectat cu profesionalizarea, ceea ce presupune o colectare, gestionare, analiză și utilizare a datelor bazate pe un set specific de abilități.

Suntem Dr. Lev Fejes, Dr. Daniela Angi, drd. Melania Leșe, drd. Adina Salaoru și prof. Dr. Gabriel Badescu și vă invităm să parcurgeți acest studiu, realizat cu sprijinul Romanian-American Foundation, pentru a vedea cum putem împreună să transformăm sectorul neguvernamental din România într-unul organizat, experimentat și responsabil în utilizarea și producerea de date despre și pentru sector.

Pentru a fi la curent cu progresul studiului și cu noutățile în materie de cercetare despre

societatea civilă, abonează-te aici la newsletterul Centrului!

Pentru detalii despre studiu și CSCS, vă rugăm să îl contactați pe Dr. Lev Fejes.

Descarcă raport