Comunicat - Participarea românilor din străinătate în alegeri

Stimați colegi,


Centrul pentru Studiul Democrației, cu sprijinul Fundației Hanns Seidel, a elaborat două policy briefuri pe tema participării românilor din străinătate în alegerile parlamentare de pe 11 decembrie. Cele două documente se referă la:


1. Procesul de înscriere a cetățenilor români cu drept de vot aflați în străinătate în Registrul Electoral – o evaluare care pune accent pe prevederile legale, pe modalitatea de comunicare și pe rezultatele procesului.


2. Numărul de parlamentari care revin circumscripției destinate românilor din străinătate – prevederi legale contradictorii, efecte asupra calității reprezentării românilor din străinătate, soluții propuse.


Considerăm că legislația folosită pentru aceste alegeri parlamentare dezavantajează cetățenii români cu drept de vot din străinătate, comparativ cu cei aflați în țară. De asemenea, credem că elaborarea unui nou cadru legislativ cu privire la participarea cetățenilor români din străinătate în alegeri (creșterea numărului de parlamentari, înscrierea în Registrul Electoral, votul prin corespondență) trebuie să reprezinte o prioritate pentru viitorul Parlament.


Centrul pentru Studiul Democraţiei este think tank care reuneşte cercetători şi studenţi în ştiinte politice din Cluj-Napoca şi cercetători români de la universităţi din străinatate.


Pentru informații suplimentare:

George Jiglău

Președinte CSD, lector universitar în Științe Politice (UBB Cluj)

0740206512, jiglau@fspac.ro