Cel mai nou studiu al Centrului de Cercetare pentru Societatea Civilă vine într-un context în care este nevoie de cât mai multă implicare civică dar și politică pentru apărarea valorilor europene și democratice. Am ales să punctăm mai jos câteva dintre rezultatele raportului care au o importanță deosebită în contextul rezultatelor din primul tur al alegerilor prezidențiale, dar pe lângă acestea, raportul detaliează o serie de aspecte relevante pentru societatea civilă, finanțatori, dar și decidenți politici care doresc să contribuie la creșterea implicării civice al acetățenilor și consolidarea valorilor democratice europene.
Astfel, rezultatele studiului ne arată o legătura strânsă între nivelul de implicare civică și numărul de organizații civice din țară, indicând o relație care se consolidează reciproc. În consecință o societate civilă mai puternică poate avea reverberații și în planul de implicare a cetățenilor în comunitate, oferind mai multe oportunități structurate de implicare în comunitate.
Studiul ne mai arată și faptul că modul preferat de implicarea a cetățenilor este semnarea de petiții, postări pe social media, dar și voluntariatul pentru organizații neguvernamentale, acesta din urmă fiind mai frecvent decât contactarea politicienilor sau participarea la dezbateri și proteste. Acest lucru indică faptul că voluntariatul este un mod popular prin care oamenii se implică în funcționarea societății. Mai mult decât atât, voluntariatul pentru organizațiile neguvernamentale are un rol important în consolidarea încrederii în abilitatea individuală de a influența deciziile politice și de a participa la procesul politic (denumit în literatura de specialitate political efficacy). Persoanale care voluntariază consideră într-o mai mare măsură că pot să aibă o o influență asupra deciziilor politice și să participe activ în procesul politic în comparație cu persoanele care nu sunt implicate în voluntariat. Deși cauzalitatea între voluntariat și eficiența politică proprie nu poate fi determinată, corelația indică o relație care se consolidează reciproc.
Totodată, voluntariatul și donațiile mici (de exemplu donații de 2-4 euro prin SMS) pot fi văzute ca porți de acces cu bariere reduse către o mai mare implicare civică per ansamblu. Intervențiile menite să încurajeze aceste ”mici acte de implicare civică” ar putea fi mai accesibile pentru cei care ezită să participe. Microdonațiile , semnarea petițiilor sau participarea la evenimente punctuale pot stimula, de asemenea, sentimentul de apartenență, sporind încrederea în eficiența politică proprie.
În materie de voluntariat este evident efectul educației și al nivelului de venit. Dar, spre deosebire de educație, unde vedem o ”linie de demarcație” mai clară între cei care au studii superioare (inclusiv postliceale) și cei care au studii medii sau la nivel de liceu (aceștia din urmă fiind mai puțin predispuși la implicare în voluntariat), în materie de niveluri de venit, observăm că cei cu venituri foarte mici și venituri mari sunt cei mai predispuși la voluntariat.
Mai mult decât atât, deși există dovezi la nivel de anecdote de implicare civică alimentată de disatisfacția și neîncrederea în instituții, datele noastrea arată că atât încrederea în ceilalți, cât și încrederea în instituții (în general, nu într-un anumit guvern, parlament sau președinte în particular) sunt mai mari în rândul celor care sunt mai implicați civic și mai ales în rândul celor care fac voluntariat.
Astfel, rezultatele ne indicând faptul că cetățenii percep implicarea în voluntariat ca o pârghie importantă pentru realizarea schimbărilor societale pozitive, dar și faptul că voluntariatul poate avea efecte pozitive asupra încrederii în eficiența politică proprie, de creștere a încrederii în semenii noștrii și în instituții, fiind (împreună cu donația) o poartă de acces către o mai mare implicare civică per ansamblu.
Autorii studiului, Dr. Lev Fejes, Dr. Bogdan Radu, Dr. Daniela Angi, DrD. Melania Leșe, MA Bartok Szilárd, și Prof. Gabriel Bădescu vă invită să descărcați și să parcurgeți acest studiu, realizat cu sprijinul Romanian American Foundation. Sperăm ca rezultatele și recomandările noastre să fie utile și să contribuie la schimbări pozitive în practica organizațiilor, a finanțatorilor și a decidenților politici.
Contextul actual ne arată că impicarea civică nu este un lux, ci dimpotrivă, este o necesitate. Este nevoie ca noi toți să acționăm, fie ca practicieni, lideri comunitari sau cetățeni preocupați. Împreună, putem construi o Românie mai incluzivă și mai puternică, în care oamenii lucrează împreună pentru a contura un viitor mai luminos. Acum este momentul să ne implicăm, să avem încredere și să conducem cu hotărâre. Viitorul democrației din România depinde de acest lucru!
Centrul de Cercetare pentru Societatea Civilă este un program al Centrului Pentru Studiul Democrației, susținut de partenerul finațator strategic, Romanian American Foundation. Dezvoltat ca răspuns la nevoile sectorului, Centrul de Cercetare pentru Societatea Civilă are misiunea de a dezvolta competențele organizațiilor neguvernamentale în materie de colectare și utilizare de date relevante și fiabile pentru abordarea problemelor societale presante. Pentru atingerea obiectivelor Centrul dezvoltă și publică cercetări cu acces liber, dezvoltă și furnizează traininguri, instrumente și resurse de colectare și analiză de date pentru măsurarea impactului, dar și servicii specializate de consultanță în cercetare.