• Sărăcia energetică și consumatorul vulnerabil. Cât de departe suntem de Europa?

  Sărăcia energetică și consumatorul vulnerabil. Cât de departe suntem de Europa?

  Analizăm critic definițiile europene și naționale și abordăm aspecte precum ajutoarele pentru încălzire, tarifele sociale la energie electrică și accesul la energie electrică.

 • REZIST 2.0. ȚInte pentru viitor

  REZIST 2.0. ȚInte pentru viitor

  CSD și De-clic derulează un proces de consultare cetățenească menit să identifice soluții pe termen lung pentru îmbunătățirea mijloacelor de reprezentare politică.

 • Cum pot protestele sa îmbunătățească democrația reprezentativă?

  Cum pot protestele sa îmbunătățească democrația reprezentativă?

  Presiunea civică ar trebui să urmărească creșterea calității reprezentării politice. Democrația presupune un dialog continuu între cetățeni informați și implicați și factori de decizie care acționează în interes public, precum și un control permanent exercitat de către cetățeni.

 • Cât de oportună este introducerea votului prin internet în România?

  Cât de oportună este introducerea votului prin internet în România?

  Votul prin internet este menționat adeseori ca soluție pentru problemele proceselor electorale din România. Multe opinii nu sunt fundamentate pe cercetări solide, existând riscul să fie create așteptări prea mari de la această procedură, care să fie greu de atins odată cu punerea ei în practică.

 • Dezbaterea regională „Analfabetismul funcțional în România”

  Dezbaterea regională „Analfabetismul funcțional în România”

  A șaptea dezbatere regională în cadrul seriei de dezbateri organizate de Administrația Prezidențială „România Educată”, găzduită de CSD.

Rapoarte de cercetare

#

Cât de oportună este introducerea votului prin internet în România?

Publicat de: Toma Burean, George Jiglau, Laura Bretea, Ovidiu Oltean
12 ian. 2017
#

Educație, bună guvernare, securitate națională

Publicat de: Gabriel Badescu, Levente Salat, Petruta Teampau, Florin Fesnic, Daniela Angi, George Jiglau, Anca Sinea, Georgiana Mihut
21 iun. 2016

VEZI TOATE RAPOARTELE

Policy Briefs

#

Recomandari privind legea alegerilor parlamentare

Publicat de: Gabriel Badescu, George Jiglau, Laura Bretea
8 iun. 2015

VEZI TOATE ARTICOLELE

Centrul pentru Studiul Democrației

este un think-tank înfiintat in anul 2006 în cadrul Departamentului de Știinţe Politice, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj, România. CSD dezvolta proiecte de cercetare și analize dintr-o perspectivă comparată, cu o importantă componentă practică, pe teme ca: democratizarea, migraţia, etnicitatea, educaţia civică, comportamentul electoral și designul instituțional în România. Colaborările noastre acoperă instituții precum Parlamentul României, Administrația Prezidențială, instituții ale administrației locale, precum și organizații ale societății civile.

Citește mai departe

banner.JPG