• Cât de oportună este introducerea votului prin internet în România?

  Cât de oportună este introducerea votului prin internet în România?

  Votul prin internet este menționat adeseori ca soluție pentru problemele proceselor electorale din România. Multe opinii nu sunt fundamentate pe cercetări solide, existând riscul să fie create așteptări prea mari de la această procedură, care să fie greu de atins odată cu punerea ei în practică.

 • Policy brief: Reprezentarea parlamentară a românilor din străinătate

  Policy brief: Reprezentarea parlamentară a românilor din străinătate

  Legea electorală conține prevederi contradictorii în ceea ce privește circumscripția care revine diasporei, în special din perspectiva numărului de parlamentari care îi sunt alocați: doi senatori și patru deputați.

 • Cei 25 de ani ai UDMR - în oglinda obiectivelor

  Cei 25 de ani ai UDMR - în oglinda obiectivelor

  Performanța politică a UDMR pe parcursul celor 25 de ani de existență oferă un interesant exemplu de dualitate: există realizări incontestabile care oferă o bază politico-juridică și instituțională solidă pentru existența unei minorități ce numără peste 1,2 milioane de membri, dar și o performanță narativ-discursivă care a subminat sustenabilitatea aranjamentelor la care s-a ajuns.

 • Dezbaterea regională „Analfabetismul funcțional în România”

  Dezbaterea regională „Analfabetismul funcțional în România”

  A șaptea dezbatere regională în cadrul seriei de dezbateri organizate de Administrația Prezidențială „România Educată”, găzduită de CSD.

Rapoarte de cercetare

#

Cât de oportună este introducerea votului prin internet în România?

Publicat de: Toma Burean, George Jiglau, Laura Bretea, Ovidiu Oltean
12 ian. 2017
#

Educație, bună guvernare, securitate națională

Publicat de: Gabriel Badescu, Levente Salat, Petruta Teampau, Florin Fesnic, Daniela Angi, George Jiglau, Anca Sinea, Georgiana Mihuț
21 iun. 2016

VEZI TOATE RAPOARTELE

Policy Briefs

#

Recomandari privind legea alegerilor parlamentare

Publicat de: Gabriel Badescu, George Jiglau, Laura Bretea
8 iun. 2015
#

Recomandări privind legea partidelor

Publicat de: Gabriel Badescu, George Jiglau, Laura Bretea
4 iun. 2015

VEZI TOATE ARTICOLELE

Centrul pentru Studiul Democrației

este un think-tank înfiintat in anul 2006 în cadrul Departamentului de Știinţe Politice, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj, România. CSD dezvolta proiecte de cercetare și analize dintr-o perspectivă comparată, cu o importantă componentă practică, pe teme ca: democratizarea, migraţia, etnicitatea, educaţia civică, comportamentul electoral și designul instituțional în România. Colaborările noastre acoperă instituții precum Parlamentul României, Administrația Prezidențială, instituții ale administrației locale, precum și organizații ale societății civile.

Citește mai departe

banner.JPG