Comunicat privind control de constituționalitate pentru Legea partidelor

Domnule Preşedinte,

În urma votului final din data de 6 mai 2015 v­a fost trimis spre promulgare Proiectul de Lege privind modificarea şi completarea Legii partidelor politice nr.14/2003.

Apreciem cǎ proiectul respectiv constituie un important pas cǎtre reformarea sistemului politic. Ne referim în primul rând la modificarea art.18, în sensul posibilitǎţii înregistrǎrii unui nou partid politic cu numai 3 membri fondatori, fǎrǎ restricţii teritoriale, cerinţǎ care rezultǎ şi din Decizia nr.75 din 26 februarie 2015 a Curţii Constituţionale a României. Cu toate acestea, unele prevederi ulterioare introduc restricţii în calea desfǎşurǎrii activitǎţii noilor partide, îndeosebi a celor locale. Considerǎm cǎ aceste restricţii nu sunt numai indezirabile, ci şi contrare prevederilor constituţionale.

Comunicatul integral poate fi citit aici (link la http://media.hotnews.ro/media_server1/document-2015-05-11-20113354-0-cererecontrolconstitutionalitatelegeapartidelor.pdf)